Rhodesian Ridgeback
Oorsprong
De Rhodesian Ridgeback, kortweg Ridgeback genoemd is afkomstig uit Zuid-Afrika om precies te zijn Rhodesië, het huidige Zimbabwe. De Rhodesian Ridgeback komt voort uit kruisingen van inheemse rassen met Europese rassen. Deze Europese rassen werden in de 17e eeuw meegenomen door kolonisten uit voornamelijk Engeland en Nederland die naar Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika gingen. Zo werden windhonden, dogachtigen en terriërs in die tijd gekruist met inheemse rassen.
Kruisingen met inheemse rassen
Eén van deze inheemse rassen was de Khoi-Khoi hond. Deze deden dienst als waak- en jachthond en zij hadden een opvallend kenmerk namelijk een streep haar over de rug die over de hele lengte in de verkeerde richting groeide met andere woorden de andere kant op groeit dan de haren op het lijf.
Het resultaat van deze kruisingen was een hond met een hoog weerstandsvermogen tegen allerlei ziekten en met ongekende jacht capaciteiten. Een atletische hond met een behoorlijke snelheid maar ook een moedige hond met een groot uithoudingsvermogen. En ze hadden de kenmerkende streep met de tegengestelde richting haargroei op de rug.
Jachthond en erfbewaking
“Ridgebacks jagen op leeuwen zeggen ze”….nou dat deden ze dus niet. Deze, noem het maar de voorlopers van de Rhodesian Ridgebacks, werden vooral gebruikt om in klein meute verband groot wild te bejagen en te stellen zoals leeuwen en gnoes. Met hun moed en behendigheid waren ze in staat roofdieren klem te zetten tot de jagers arriveerden. Daarnaast werd de Rhodesian Ridgeback gebruikt voor boerderij- en erfbewaking.
De jacht capaciteiten van deze hond die we nu kennen als Rhodesian Ridgeback verspreiden zich over het Afrikaanse continent en bereikte ook de Nederlandse jager Cornelis van Rooijen die gericht bezig was met de fokkerij van zijn eigen honden met inheemse rassen. Veel jagers begonnen dan ook de honden van Van Rooijen te gebruiken en er was een tijd dat vrijwel elke zichzelf respecterende groot wild jager in Zuid-Afrika enkele Rhodesian Ridgebacks bij zich had tijdens een safari.
Het resulteerde erin dat de Rhodesian Ridgeback het nationale ras van Rhodesië werd. Rond 1920 werden de eerste inspanningen gedaan om de Rhodesian Ridgeback erkend te krijgen.
De eerste rasstandaard
Naar voorbeeld van de standaard van de Dalmatische hond, werden richtlijnen vastgesteld voor het fokken van één type hond. Dit leidde ertoe dat in 1924 de eerste rasstandaard voor de Rhodesian Ridgeback werd erkend door de Kennel Union of South Africa. Tegenwoordig wordt de Rhodesian Ridgeback vooral als huishond gehouden. De Rhodesian Ridgeback wordt gerekend tot rasgroep 6 ‘lopende honden en zweethonden’.
Het uiterlijk van de Rhodesian Ridgeback
De Rhodesian Ridgeback is een gespierde, sterke maar ook snelle, wendbare atletische hond. De rug is gespierd, de borstkas diep maar niet te breed. Op de rug loopt de ‘ridge’, die direct achter de schouders begint, symmetrisch en duidelijk omlijnd is, naar de heupen smaller wordt en bij de heupen eindigt. De ridge heeft aan de voorzijde een breed gedeelte (de ‘box’) met daarin twee kronen die recht tegenover elkaar liggen.
Net voorbij dit bredere stuk is de ridge ongeveer vijf centimeter breed. De staart is bij de aanzet breed, maar loopt uit in een punt. Hij wordt gedragen in een lichte boog. De poten van de Rhodesian Ridgeback zijn sterk en recht met stevige botten, de voeten zijn compact (‘kattenvoeten’).
Het hoofd van de Rhodesian Ridgeback is vrij lang met een vlakke, brede schedel en een vrij duidelijke overgang tussen schedel en snuit (de ‘stop’). De oren zijn hoog aangezet, breed van boven en onderaan in een ronde punt uitlopend en hangen dicht tegen de kop aan. De neus is zwart, bruin of leverkleurig, de ogen passen wat kleur betreft bij de neus, wat betekent dat ze donkerbruin zijn bij een zwarte neus maar amberkleurig bij een lichtere neus.
De korte vacht van de Rhodesian Ridgeback is kort, dicht en glanzend. De kleur is licht- tot rood tarwekleurig, een klein beetje wit op de borst of de tenen is toegestaan, evenals een donkerder masker en oren.
De schouderhoogte van een volwassen reu is 63-69 centimeter en van een volwassen teef 61-66 centimeter. Een volwassen Rhodesian Ridgeback reu weegt ongeveer 43 kilo en een volwassen teef ongeveer 35 kilo. Deze gewichten wijken dus duidelijk af van wat in de rasstandaard is beschreven.
Ridge
Het meest opvallende aan de Rhodesian Ridgeback is zijn ridge of pronk, de streep haar op de rug die in tegengestelde richting groeit. De Rhodesian Ridgeback is daarin niet uniek, er zijn namelijk meer rassen met een ridge op de rug. De ridge heeft geen enkele functie en is waarschijnlijk ooit een keer ontstaan door een mutatie. Het is overigens geen vanzelfsprekendheid dat een Rhodesian Ridgeback een ridge heeft, want er zijn ook Rhodesian Ridgebacks die zonder ridge worden geboren.
Opvoeding
Als pup zijn Rhodesian Ridgebacks energieke en af en toe drukke honden, die kunnen door draven tot ze erbij neervallen. Het is dan ook zaak om een jonge hond de spelregels te leren en hem rust bij te brengen. Een consequente en duidelijke manier van leidinggeven is een vereiste. Als de begeleiding van de jonge hond goed en weloverwogen gebeurd, dan is de Rhodesian Ridgeback als deze een volwassen hond is, en dat is pas vrij laat, een stabiele, zelfverzekerde en rustige hond maar ook een aanhankelijke hond.
Als je op jonge leeftijd wacht en denkt dat het vanzelf wel overgaat, dan kom je bedrogen uit. De Rhodesian Ridgeback blijft dan een ongeleid projectiel die alles en iedereen naar zijn hand te zetten en precies doet waar hij zin in heeft. Een goede socialisatie is dan ook noodzaak. Breng een jonge pup in allerlei verschillende situaties en laat een jonge hond met zoveel mogelijk goed gesocialiseerde andere honden kennismaken. Doe dit altijd met beleid en eis niet teveel van een pup.
Een Rhodesian Ridgeback legt vrij snel associaties. Slechte ervaringen in de puppytijd bijvoorbeeld met agressief gedrag van andere honden kunnen snel leiden tot angstig of agressief gedrag. Begeleiding van een goede hondenschool waar ze bekend zijn met de Rhodesian Ridgeback pups is dan ook een must als hulp om de opvoeding in goede banen te leiden. En dan wel een school waar ze op een positieve manier trainen, want ondanks zijn stoere uiterlijk en karakter is de Rhodesian Ridgeback wel degelijke een gevoelige hond. Onnodig te vermelden dat enige ervaring met honden nodig is om een Rhodesian Ridgeback pup goed op te voeden.
Training
De Rhodesian Ridgeback is een redelijk intelligente hond en hij heeft een vrij hoog leertempo. Hij is echter ook eigenzinnig en koppigheid is hem niet vreemd. De best getrainde Rhodesian Ridgeback gooit bij tijd en wijle zijn kop wel eens in de wind en heeft dan de spreekwoordelijke bananen in zijn oren.
Ondanks dat Rhodesian Ridgebacks atletische honden zijn speelt het karakter hun parten dat ze feitelijk nergens in uitblinken. Het zijn als het ware de tienkampers onder de honden. Gehoorzaamheid, behendigheid, flyball, speuren, coursen een Rhodesian Ridgeback doet het allemaal. Verwacht alleen niet dat je overal de beste in bent.
Beweging
Een Rhodesian Ridgeback heeft redelijk wat beweging nodig. Wandelen vindt hij leuk en zijn bouw nodigt uit om te rennen. Dit heeft hij ook nodig om af en toe zijn energie kwijt te raken en met andere honden te spelen. Hou er wel rekening mee dat niet iedere hond even graag met een Rhodesian Ridgeback speelt. Ze zijn namelijk nogal hard en lomp in zijn spel en daar is niet iedere hond van gediend.
Het is van belang dat een loslopende Rhodesian Ridgeback goed luistert, het zijn immers jagers van oorsprong. Een Rhodesian Ridgeback die niet voldoende onder controle staat zal er als een pijl uit een boog vandoor gaan als hij onderweg op wild stuit. Een volwassen Rhodesian Ridgeback haalt een snelheid van ongeveer 45 kilometer per uur, dus als hij weg sprint is hij ook echt weg.
Kleine kinderen
Naar kinderen toe is een goed gesocialiseerde Rhodesian Ridgeback tolerant en vriendelijk en is een kind een lid van het gezin. Het is natuurlijk wel belangrijk dat kinderen de hond met respect behandelen. Het spreekt vanzelf dat de opvoeding van een dergelijke grote en actieve hond niet aan kleine kinderen kan worden overgelaten.
Andere huisdieren
Met andere huisdieren zoals katten, kan een Rhodesian Ridgeback goed leren omgaan als hij daarmee goed gesocialiseerd wordt. Hoewel zijn jachtinstinct soms de kop op kan steken en hij de achtervolging op een kat kan inzetten.
Kan een Ridgeback alleen zijn?
Een volwassen en stabiele Rhodesian Ridgeback kan goed enkele uren alleen zijn als je niet thuis bent. Denk echter niet dat dit ook opgaat voor jonge Rhodesian Ridgebacks. Als deze verveeld raken zullen ze niet nalaten om de boel te slopen waarbij zelfs een bankstel niet veilig is.
Gezondheid
De Rhodesian Ridgeback is momenteel ongekend populair en de laatste jaren worden er een kleine 1000 stambomen in Nederland afgegeven voor de Ridgeback. Helaas heeft de populariteit ook altijd een schaduw kant en dat is de gezondheid. Als de vraag naar pups groot is, zijn er altijd vermeerderaars en broodfokkers die het niet zo nauw nemen met gezondheid en karakter.
Dermoid sinus
Een van de problemen die voorkomt bij de Rhodesian Ridgeback is de Dermoid Sinus. Dit is een aangeboren open verbindingskanaaltje tussen de huid en de wervelkolom. Als gevolg daarvan kunnen er ontstekingen en neurologische verschijnselen zich voordoen. Het is operabel en de pups die geboren worden bij fokkers die aangesloten zijn bij de RRCN, worden jonge dieren rond de zesde levensweek gecontroleerd op een Dermoid Sinus.
Erfelijke aandoeningen
Daarnaast kan heupdysplasie, elleboogdysplasie en juveniele myoclonische epilepsie voorkomen. Deze laatste is een erfelijke aandoening waarbij al op jonge leeftijd, soms zelfs al bij zes weken, plotselinge spiertrekkingen plaatsvinden. Bij de Rhodesian Ridgeback is een erfelijke mutatie gevonden van juveniele myoclonische epilepsie. Ouderdieren van fokkers die aangesloten zijn bij de RRCN worden voordat ze voor de fokkerij worden toegelaten, hierop getest. Sinds 2021 is hier ook een verplichte test op degeneratieve myelopathie bijgekomen.
Verzorging
De vachtverzorging van de kortharige vacht heeft niet veel om het lijf. Een Rhodesian Ridgeback verliest het hele jaar door korte stekelige haartjes. Af en toe even doorborstelen van de vacht met een zachte borstel is veelal voldoende. In de ruiperiode zal dit wat frequenter moeten.
Kou
Een ridgeback is bestand tegen de kou al hebben de meesten er een gloeiende hekel aan. Als het dan ook nog eens regent dan zijn Rhodesian Ridgebacks niet naar buiten te bewegen. Het investeren in een goede regen- of winterjas is daarom geen overbodige luxe om de vacht en zijn lijf te beschermen tegen de kou.
Hoe gevaarlijk is een Rhodesian Ridgeback?
Een Rhodesian Ridgeback zal nooit zonder aanleiding gaan vechten met andere honden, maar conflicten proberen te vermijden als dit mogelijk is. Is dit niet mogelijk, dan is vaak het tonen van zijn dominantie voldoende om respect van de andere hond te krijgen. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen op deze regel. Een goede socialisatie en het milieu waarin de ridgeback opgroeit spelen uiteindelijk een grote rol bij de vorming van het karakter.
Wat kost een Rhodesian Ridgeback?
Pups die via de rasvereniging worden aangeboden, zijn gefokt volgens het fokreglement van de vereniging. Dit stelt het testen op een aantal erfelijke aandoeningen verplicht. Ook worden welzijnsregels gesteld aan de fokdieren, zoals een minimale en maximale leeftijd waarop de teef gedekt mag worden en een maximaal aantal nesten per teef.
Van pups met een FCI-stamboom heeft u zekerheid over de afkomst van de pup, want sinds juni 2014 moet voor alle rassen voor het afgeven van stamboompapieren een DNA-test op afkomst worden gedaan. Via de website van de rasvereniging kunt u informatie over pups inwinnen.
Aanschaf
De aanschafprijs van een Rhodesian Ridgeback met FCI-stamboom varieert per fokker. Prijsverschillen ontstaan bijvoorbeeld door onkosten die gemaakt zijn voor de dekking. Er zijn fokkers die kiezen voor een reu in Nederland en er zijn fokkers die reuen uit het buitenland gebruiken. Ook wordt er onderscheid in prijs gemaakt tussen een hond met een correcte ridge en een hond met bijvoorbeeld een extra kroontje of een hond die bijvoorbeeld geen ridge heeft.
Accessoires en voer
Daarnaast bent u geld kwijt aan benodigdheden zoals een bench, een mand, een riem, een etensbak en speeltjes. Kosten voor voeding zijn mede afhankelijk van welk type hondenvoer u kiest, maar reken op minimaal 80 euro per maand. Voeding is er tegenwoordig in veel variaties en er komen bijna maandelijks wel nieuwe producten bij.
Terugkerende kosten
De tarieven van de hondenbelasting variëren per gemeente. Denk ook aan de kosten van de puppycursus en vervolgcursussen of hondensport. Houd rekening met terugkerende dierenartskosten zoals entingen, ontworming en eventuele behandeling tegen teken. Denk daarnaast aan mogelijke kosten voor een sterilisatie of castratie. Wij zijn daar geen voorstander van, maar soms is het noodzakelijk, bijvoorbeeld als een teef een flinke baarmoederontsteking heeft. Deze kosten zijn mede afhankelijk van het gewicht van uw hond en zijn voor teven hoger dan voor reuen. Informeer vooraf naar dergelijke kosten bij uw dierenarts.
Kosten bij ziekte
Uiteraard hopen we dat de hond gezond oud wordt, maar ook een hond kan ziek worden, een bot breken of iets eten wat niet hoort. U kunt dus voor mogelijk hoge kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt. Tweedelijns dierenklinieken worden steeds professioneler en hebben bijvoorbeeld veelal de beschikking over een MRI apparaat. Een MRI voor een hond kost al snel minimaal € 1.000,-. Voor dergelijke (onverwachte) dierenartskosten kunt u een ziektekostenverzekering afsluiten.
Overweegt u een herplaatser?
Wilt u een volwassen Ridgeback aanschaffen dan kunt u op de website van de rasvereniging terecht voor hulp bij het vinden van een herplaatser.
Sinds 2007
FCI Keurmeester en ras specialist Rhodesian Ridgeback