Rhodesian Ridgeback pup
Een Rhodesian Ridgeback pup
Wij zijn lid van de Rhodesian Ridgeback Club Nederland en fokken volgens het Verenigings Fok Reglement van de club. Hieronder lichten wij toe wat de werkwijze is van Rhodesian Ridgeback kennel Paerdecroon als u geïnteresseerd bent in een Rhodesian Ridgeback pup.
Het hele proces begint met het zorgvuldig uitzoeken van een geschikte reu, waarbij wij ons niet beperken tot alleen Nederland. Wij besteden veel tijd aan het zoeken naar een geschikte reu voor onze teef. Zodra wij een geschikte reu hebben gevonden, maken wij de ouderdieren bekend met een aankondiging. Nadat de aanstaande moeder hond gedekt en drachtig is en wij hopen op prachtige pups, gaan wij afspraken maken met geïnteresseerden en hun gezinsleden voor een persoonlijk kennismakingsgesprek.
Tijdens dit gesprek zult u ongetwijfeld veel vragen hebben en maakt u kennis met onze Rhodesian Ridgebacks. Uiteraard willen wij graag weten wat uw wensen en verwachtingen zijn van een pup. Wij vinden het belangrijk dat er van beide kanten een goed gevoel is. Pas dan plaatsen wij u graag op de wachtlijst.
Wachtlijst
Zo ontstaat er een wachtlijst van geïnteresseerden voor Rhodesian Ridgeback pups. Het is niet zo dat wie zich het eerste heeft aangemeld ook eerste keus heeft. Wij hanteren dus geen nummering op onze wachtlijst. Of wij uiteindelijk ook iedereen op de wachtlijst een pup kunnen aanbieden hangt van meerdere factoren af. Hierbij kunt u denken aan het aantal geboren pups, de keuze voor een reutje of teefje, een eventuele ridgefout zoals een extra kroontje of wel of geen ridge.
Tijdens de dracht en geboorte
Gedurende de dracht mailen wij updates en plaatsen wij foto’s op de Facebook pagina van Rhodesian Ridgeback kennel Paerdecroon van het groeiende buikje van de moeder. Als de puppy’s geboren zijn en de moederhond en haar pups maken het goed dan zullen wij dit laten weten. Wel nemen wij nog enkele dagen de tijd om degenen op de wachtlijst te laten weten of er een pup voor hun bijzit. Wij willen namelijk eerst zekerheid hebben dat alle puppy’s de eerste dagen goed drinken en groeien voordat wij een definitieve toezegging doen.
De eerste weken
De eerste drie tot vier weken geldt voor ons in de kraamkamer: rust, reinheid en regelmaat. In deze periode ontvangen wij geen bezoek maar houden wij onze pupkopers op de hoogte via de mail en delen wij vrijwel dagelijks foto’s of video’s op social media. Na deze periode zijn de pupkopers elk weekend overdag welkom om de puppy’s te bezoeken.
Socialisatie
Het nestje pups worden grootgebracht in huiselijke kring en zullen dus alle normale huiselijke activiteiten meemaken. Na de eerste vier weken van rust gaan de puppy’s zodra het mogelijk is, het huis, de tuin en de omgeving ontdekken. Bij slecht weer is er een grote verwarmde binnenruimte met veel speelgoed waar de puppy’s overdag naar hartelust kunnen ravotten.
Meerdere ruimten, speelgoed, onze andere honden, het gras, de auto, wij doen er alles aan om de socialisatie zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Om aan (harde) geluiden te wennen spelen we regelmatig een CD af. Veel contact met mensen, zowel jong en oud, is heel belangrijk. Om een goede socialisatie door te zetten raden we toekomstige eigenaren altijd een puppycursus aan.
Het plaatsen van een pup
Natuurlijk zoeken we voor onze Rhodesian Ridgeback puppy’s een thuis waar ze met liefde kunnen opgroeien en houden rekening met uw wensen rondom een pup: zoals wat zijn je plannen met de hond, wil je je gaan verdiepen in gehoorzaamheidstrainingen en mogelijk behendigheid gaan doen, wil je coursen, speuren of iets anders. Waar komt de hond, in een druk gezin of juist alleen bij de baas? Woon je in een woonwijk of in het buitengebied met wat grond om het huis waar je best een wat actieve hond de ruimte kan bieden? Allemaal vragen die bij het kennismakingsgesprek aan de orde zijn geweest zijn relevant voor de toewijzing van een pup.
Optimale match
Wij streven naar een optimale ‘match’ tussen hond en toekomstige eigenaar. Vanaf de geboorte zijn wij dag en nacht bezig met de Rhodesian Ridgeback pups. Wij krijgen in al die weken dan ook een heel goed beeld van de karaktertjes op deze jonge leeftijd. Met al onze ervaring kunnen wij dan ook goed adviseren welk pupje het beste bij iemand past. Daarbij houden we natuurlijk ook rekening met de eerder aangegeven wensen.
Voor puppy kopers is het dus belangrijk om tijdens de bezoeken niet de aandacht te hebben voor één bepaalde pup, maar open te staan voor meerdere hondjes. Rond de achtste week mag een puppy het nest verlaten en breekt voor de nieuwe puppy eigenaren een drukke maar hele leuke tijd aan.
Een pup van Rhodesian Ridgeback kennel Paerdecroon:
- Onze pups worden gefokt volgens de richtlijnen van de Raad van Beheer en de rasvereniging RRCN
- De Rhodesian Ridgebacks hebben een FCI Stamboom en EU dierenpaspoort
- Worden vier keer ontwormd, zijn gevaccineerd en gechipt
- Zijn nagekeken door een tweedelijns dierenkliniek
- Worden door de rasvereniging en door ons gecontroleerd op een dermoïd sinus.
- Worden verkocht met een koopovereenkomst en heel veel informatie.
- Uiteraard blijven wij altijd beschikbaar voor raad en daad als u met vragen zit of wanneer de opvoeding van de jonge hond even tegenzit.
Onze verwachtingen
Wij verwachten dat onze Rhodesian Ridgebacks een liefdevol huis vinden met baasjes die passen bij de levensstijl van een Rhodesian Ridgeback. Wij vinden het belangrijk dat u over enige basiskennis van honden beschikt of dat u zich hierin wilt verdiepen. Als u al ervaring heeft met een Rhodesian Ridgeback is dat natuurlijk mooi meegenomen
Algemene informatie als u een Rhodesian Ridgeback wilt aanschaffen
Fokreglement
Rhodesian Ridgeback pups die via de rasvereniging worden aangeboden, zijn gefokt volgens het fokreglement van de vereniging. Dit stelt het testen op een aantal erfelijke aandoeningen verplicht. Ook worden welzijnsregels gesteld aan de fokdieren, zoals een minimale en maximale leeftijd waarop de teef gedekt mag worden en een maximaal aantal nesten per teef.
Stamboom
Van ouderdieren met stamboom kunt u de uitslagen van elleboogdysplasie-onderzoek en heupdysplasie-onderzoek ook nagaan op de website van de Raad van Beheer. Van een in Nederland gefokte pup met een FCI-stamboom heeft u zekerheid over de afkomst van de pup, want sinds juni 2014 moet voor alle rassen voor het afgeven van stamboompapieren een DNA-test op afkomst worden gedaan.
Chippen en registratie
Het chippen en registreren van honden is verplicht. Een pup moet geregistreerd zijn op naam van de fokker. Elke hond die na 1 november 2021 geboren of geïmporteerd is of van eigenaar wisselt moet een EU-dierenpaspoort hebben.
Kosten
Houd rekening met terugkerende dierenartskosten zoals entingen, ontworming en behandeling tegen vlooien. Denk er daarnaast aan dat u voor kosten kunt komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt. Voor (onverwachte) dierenartskosten kunt u een ziektekostenverzekering afsluiten.
Sinds 2007
FCI Keurmeester en ras specialist Rhodesian Ridgeback